kisatisound.hu

filmhang és zenei felvételek készítése

Sound Design

 

ÚJRA LISTAVEZETŐ A GRB

MEDIADESIGN DÍJ

A sound design szorosan összekapcsolódik a zenével, amely elsőként készült el, igaz csak félig: tejles hangszerelése a foley editálás közben kapta végleges formáját, néhol összemosódnak a határok - a munkafájl megnyitása nélkül sok hangról magam sem tudnám megmondani, zenének vagy zörejnek készült...

Utóbbiaknál többnyire frissen felvett hangokat használtam, igen jelentősen modifikálva/pitchelve/torzítva - de egyiket sem eredeti formájában.

A hangszerelés a Pro Tools gyári Xpand!2 nevű szintijével készült, amelyet szerintem kifejezetten a kortárs (tehát a mai kor divatjához igazodó) sound design elvárásaihoz is igazítottak. Valaki kérdezte egyszer mire jó az a szinti, csak azért írom le: például erre és hasonló munkákra.


2014.12.10

Jekler Balázs rendezésében még 2014 nyár végén készültünk el a Noreg "Margaréta" termékbemutató animációjával, a Morpho gyártásában. Az film elnyerte a Mediadesign infografika/infovideó díját

Elkészült Vidnyánszky Attila kultikus darabjának film adaptációja. A hangutómunka szűk három hónapig tartott vertikális építkezéssel, utószinkron nélkül. Minden jelenet 4.0-ás saját készítésű atmoszférát kapott, itt-ott kiegészítve sztereó konzerv atmókkal. Az egyes jelenetek dialóg terei Altiverb 7 és Bricasti M7 párhuzamos használatával épültek fel. Néhány dialóg sáv teljesen le lett csupaszítva: tirisztor és egyéb környezeti zajok szűrésében egy iZotope RX3 Denoiser és a szótagok közötti kivágás segített, az eredeti (monó) atmoszférák saját felvételekkel, terek pedig Ativerb 7-tel pótlódtak. Az utómunka szinte egésze a Barázda Stúdióban készült (Híd Média Kft.) az 5.1 felépítést és előkeverést is beleértve, a végső mix pedig a Cinemix vetitőteremben két szűk és egy bő nap alatt. A munka során a 4.0 atmoszférák létrehozásában Kéri Krisztián segített, a Cinemixben pedig Császár Gábor volt a támaszom.


A film bemuatójnak az Uránia Nemzeti Filmszínházban adott otthont,  a hivatalos sajtó anyag itt olvasható, kritika pedig itt.

2014.11.25

A SZARVASSÁ VÁLTOZOTT FIÚ

Szintén nyáron, annak is az első felében követtük el Selmeczi Péter barátommal azt a dalt ami decemberben két hétig vezette a MAHASZ kislemez listát. Producerként a munkamódszerem egy kicsit eltért az eddigiektől: nem vettünk fel dobot, hanem gyári Pro Tools loop-okra felépített Addictive Drums programozással, és néhány régebbi lábcinsávom újra vagdicsálásával készítettem. A többi a szokásos módon alakult: Péter erős alapjait, riffjeit hangszereltem saját gitárjátékának elpotyogtatott ötleteire és a témákban rejlő fogások lebontására épülve. A gityók vonalból SansAmp és belsős effektek segítségével készültek, a basszus AmpFarm (ami egyesek szerint Line6). Idén több szinti szólamot is használtam (Vacuum, Xpand!2) és mivel a stúdiózás közben a teljes zenekar kicserélődött, kicsit szabadabban valósíthattam meg az elképzeléseinket - hiszen nem kötött a zenészek stílusa és tudása. Péter igazi rakenroll arc és nagyon nyitott - kicsit tartottam a véleményétől a stilisztikai eltérések miatt (az eddigiektől), erre ő rátett egy lapáttal a Légypapír gitárszólójával. Mindenképpen szólnom kell Antal Adrienn énekéről. Profi stúdióénekes: gyakorlatilag "műsoridőben" tisztán énekel fel mindent, s ebben elképzelések változása sem tudja megzavarni. Többszólamú vokáljai is percek alatt születtek.

Minden szentnek maga felé hajlik a keze: nekem a hazai popbiznisz spalettáján ők a kedvenceim.

A gitár és énekfelvétel valamint a mastering a Barázda Stúdióban készült, az többi munkafázis pedig az otthoni Pro Tools 10-emen.

2015.01.07.

Nagysikerű premieren vagyunk túl. A Magyar Kultúra Napján, január 22-én a Hagyányok Házában bemutatásra került a “HB - Hosszú Búcsú Halmos Bélától” című dokumentum film. Halmos Béla magyar Széchenyi-díjas népzenész, népzenekutató, hegedűtanár, az UNESCO Világörökség részévé vált magyarországi hangszeres népzenei és táncházmozgalom egyik elindítója, a Sebő Együttes egyik alapító tagja, 1990-től a Kalamajka zenekar prímása volt. A film rendezője Szomjas György, aki Halomos Béla munka- és pályatársa volt: bő negyven éven keresztül örökítette meg munkásságát, végigkísérte a táncházmozgalom születését, részt vett a népzenei gyűjtésben és jelen volt alkotó életének főbb állomásán - ezáltal egy autentikus filmet láthat néző. Jómagam büszke vagyok hogy ismerhettem, rockzenészként és hangmérnökként is dogozhattam “Béla bátyánkkal”.

2015.01.27

HB - HOSSZÚ BÚCSÚ HALMOS BÉLÁTÓL

forrás: Sebő Ferenc magángyűjteménye

ORIANA VILÁGA

Egy újabb Morpho gyártású infó videóval készültünk el a napokban.

Az újfajta üzleti alkalmazásokra figyelem felhívó kisfilm egy munka erejéig összehozta a régi The Gardenes csapatot. Jól megszokott profizmussal igen rövid idő alatt “legyártódott” az egész.

A sound design jelen esetben layerelt konzerv hangokból épül fel, a teljes zenei alapot az Xpand!2-vel játszottam, a basszus DB-33 hammond, a szólóhanszín pedig Vacuum.

Mindhárom gyári Pro Tools szinti.

2015.02.23